Ja, waar zal nu mijn eerste kattenblogje over gaan. Nou, dat weet ik eigenlijk al een tijdje. Het gaat over nierziekten bij de kat. Nee klopt, niet een heel erg vrolijk onderwerp. Maar wel een belangrijke en het gaat me ook aan het hart.
Afgelopen mei (2021) hebben wij namelijk onze allerliefste Oliver moeten laten inslapen. Zijn nieren waren beiden aangetast en via de echo was ook te zien dat er weinig meer van de nieren over was. We hebben een jaar lang Oliver overeind weten te houden, maar als je een kat geen gelukkig leven meer kunt aanbieden, omdat hij of zij zo ziek is, dan is het helaas einde verhaal.
Waar zagen wij aan dat Oliver nierziekte had?
- Oliver wilde niet zoveel meer eten als voorheen.
- Hij viel af (hij was altijd een voluptueuze kat geweest).
- Hij had wat diarree en braakte ook.
- Hij sliep meer.
- En een hele duidelijke voor ons, hij rook heel anders.
- Oliver dronk meer water dan gebruikelijk. Hij plaste daardoor ook veel meer.


Nu je de symptomen weet, is het misschien fijn om eerst even te weten waarvoor de nieren dienen in het lichaam. De nieren hebben vier belangrijke functies:
- Ze filteren afvalstoffen uit het lichaam
- Ze regelen de elektrolyten, kalium, calcium, fosfor en natrium in het lijf.
- Ze maken erythropoïetine en dit stofje zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg.
- Ze maken ook renine, dit is een enzym wat de bloeddruk controleert.
Je begrijpt, als je dit zo leest, dat er heel wat fout gaat in het lijf als de nieren niet meer hun werk kunnen doen. Doordat de nieren het vocht niet meer goed kunnen vasthouden, en je kat zal veel gaan plassen. Om dit te compenseren, zal de kat meer gaan drinken. In de urine van de vele plassen die je zult aantreffen in de kattenbak, is eigenlijk geen urineluchtje meer te ruiken. Dit komt omdat de afvalstoffen in het lichaam blijven. Je kat plast dus eigenlijk bijna water. Het ureumgehalte in het bloed stijgt en dit is wat wij roken aan onze Oliver. Het deed me denken aan de geur van een koeienboerderij. Van het hoge ureum gehalte zal je kat misselijk en sloom worden. Eten lukt niet meer en braken is een gevolg. Dit zagen we ook bij Oliver gebeuren. Ik heb veel verschillende merken renal voer in huis gehaald zodat we bij elke misselijke golf, een nieuw soort voer konden aanbieden. Belangrijk was dat hij bleef eten.
Door middel van een bloedonderzoek werd bij Oliver de diagnose gesteld. Er word dan gekeken naar het ureum en de creatine waardes. Het ureum is het stofje wat je zo kunt ruiken bij een kat met nierfalen. Hoe hoger de waarden, hoe erger de nieren zijn aangedaan. De nieren filteren namelijk het bloed van deze stoffen, dus je kunt hieraan zien dat de ‘filters van het lichaam’ het echt niet meer doen. Het had ook gekund met een urineonderzoek of een röntgenonderzoek. De bloeduitslagen waren duidelijk genoeg. Het bleek chronisch nierfalen.
Wat is eigenlijk het verschil tussen chronisch en acuut nierfalen? Bij acuut nierfalen neemt de nierfunctie plotseling af (acuut) en dit kan komen doordat er te weinig bloed naar het orgaan kan gaan of doordat de urine de blaas niet kan verlaten doordat deze is verstopt door gruis in de urineafvoerbuis (het welbekende blaasgruis). Bij acuut nierfalen kunnen de nieren zich herstellen.
Bij chronisch nierfalen neemt de nierfunctie dus langzaam af. Nieren hebben een grote overcapaciteit wat betekend dat ze meer of harder kunnen werken dan dat nodig is voor het lichaam. Het wordt dus pas duidelijk dat de kat nierfalen heeft, als er al 70% uitval is. De kat laat dan de symptomen zien die we eerder in dit blogje bespraken. In de meeste gevallen is het dan al te laat om de kat te helpen. Maar er zijn gevallen van katten met nierfalen bekend die nog enkele jaren geleefd hebben met te hoge nierwaarden.
Voor Oliver hebben we gekozen voor een spoeling. Dit hield in dat hij 3 dagen bij de dierenarts verbleef en hij daar een infuus kreeg om zijn lichaam te ontdoen van de afvalstoffen. Ons idee was dat we hem, na die behandeling, nog een aantal jaren bij ons konden houden in combinatie met een goed dieetvoeder (renal). Helaas waren zijn nieren zo erg beschadigd dat hij na deze spoeling na vijf maanden nog een spoeling nodig had. Na de tweede spoeling was het duidelijk dat hij daar niet erg van opknapte. Oliver is een gek op mensen en de tweede spoeling was hem niet in de koude kleren gaan zitten. Het was namelijk in een weekend en er was geen reuring in de dierenkliniek, iets waas Oliver gek op is. Verder zijn we niet gegaan, want het werd een lijdensweg voor Oliver. We hebben de laatste weken zo leuk mogelijk voor hem gemaakt. Daarna was het afgelopen.

Ik wilde hier graag over schrijven omdat ik hoop dat nierfalen sneller wordt opgepikt door de eigenaar zodat snel gestart kan worden met een nierdieet. Vaak zijn het oudere katten die last krijgen van (chronisch) nierfalen. Bij jongere katten ligt er achter nierfalen vaak een andere oorzaak, zoals een bijvoorbeeld nierbekkenontsteking. Bij oudere katten (vanaf 8 jaar en ouder) kun je dus gaan kiezen voor een seniorencheck tijdens de jaarlijkse vaccinatie. Er wordt dan wat bloed genomen dat word onderzocht op achteruitgang van orgaanfuncties. Dus niet alleen de nieren worden bekeken. Het ligt aan uw dierenarts en uw eigen keuzes hoe uitgebreid de seniorencheck kan zijn. Er is namelijk ook urineonderzoek mogelijk. Zo kun je in een vroeg stadium je kat helpen en zo kan hij of zij van een rustige oude dag genieten.
Als je kat nierfalen blijkt te hebben, kunnen verschillende dierenartsen, verschillende adviezen geven. Soms wordt aangeraden de kat gelijk in te laten slapen. Andere keer wordt er gekozen voor een spoeling of medicatie. Er wordt hier dan eigenlijk vooral gekeken naar de kat, en niet naar de waarden. Heb je een vrolijke kat die de behandelingen goed aan kan, dan moet je ervoor gaan. Maar als je een schuwe kat hebt, bij wie de behandelingen alleen maar meer stress en angst opleveren, dan is inslapen toch een beter advies. Er wordt hier ook het motto aangehouden “Treat the cat, not the numbers”. Denk eraan dat je altijd een second opinion aan kunt vragen als je je niet prettig voelt bij het gegeven advies.
Mogelijkheden medicatie en nierdieet
- Nierkatten krijgen tegenwoordig het medicijn fortekor voorgeschreven. Dit is een medicijn wat eigenlijk gebruikt wordt door hartpatiëntjes. Maar sinds 2002wordt het ook voorgeschreven aan nierkatten omdat het de doorbloeding ten goede komt. Zo worden de nieren ondersteunt.
- Nierkatten kunnen Primperid krijgen. Dit helpt goed tegen de misselijkheid. Een kat kat moet namelijk wel blijven eten!
- Het beste ‘medicijn’ tegen nierfalen is toch wel een dieet. Zoek dan naar het woord ‘renal’ op de verpakking. Er zijn brokken en natvoer beschikbaar. Ikzelf heb een voorkeur voor natvoer, dan krijgt de kat ook weer een lading vocht binnen. Enkele merken die natvoer en brokken verkopen:
- Hill’s K/D
- Royal Canin Renal
- Royal Canin Renal Select
- Royal Canin Renal Special
- Kattovit Renal
- Concept for Life Renal
- Specific Kidney Support
- Beaphar Nierdieet

In deze doos hiernaast zie je al het dieetvoer wat over was toen Oliver overleed. Heb je minder te besteden? Struin Marktplaats af voor renal kattenvoeding wat is over gebleven na overlijden. Vaak kun je dit goedkoper overnemen.
- Verder kunnen katten medicatie krijgen voor symptoombestrijding. Als voorbeeld Lactulose voor wat zachtere ontlasting. Nierkatten zijn vaak geobstipeerd. Een te hoge bloeddruk kan opgevangen worden met Amlopidine. Er kan ook eetlust bevorderende middelen gegeven worden zoals Periactin of Diazepam. Nogmaals, goed eten is belangrijk! Bij nierkatten geld; ‘Slecht’ eten is beter dan niet eten. Dwangvoeren is ook een optie. Hier geef je je kat meerdere keren per dag voeding met een spuit met een lange tuut. Vraag is wederom of je je kat hiermee een plezier doet.
- Wat ook kan helpen is het poeder Ipakitine. Dit poeder wat je in het voer mee kan prakken, bindt fosfor waardoor dit in mindere mate in het bloed terecht komt. Fosfor is namelijk erg slecht voor de nieren van een nierpatiëntje. Verder neemt Ipakitine toxische stofjes op uit de maag en de darmen.
Wij hebben veel geprobeerd voor Oliver en hier zijn wat tips die bij hem goed hebben geholpen.
- Zet zoveel mogelijk waterbakjes in huis en zorg dat er altijd schoon water in zit. Wij hebben gekozen voor mooie vazen en grote glazen bakken waar Oliver uit kon drinken. Hij vond de vazen favoriet, dan hoefde hij niet zo te bukken. Denk ook eens aan een kattenfontein. Wij kochten deze: Miaustore. Een keramieken (goed schoon te houden) fontein die ook nog eens erg stil is, wat ik zelf dan weer heel prettig vindt.
- Voor Oliver zette ik zijn voer altijd eventjes in de magnetron. Doordat het eten warm was, geurde het meer waardoor Oliver er trek in kreeg. Soms roerde ik met een vinger in het voer, gek genoeg zette dit hem ook aan tot eten.
- Denk eens aan verschillende voerbakken. Plastic voerbakken kunnen erg sterk ruiken voor een kat. Probeer metaal, keramiek of bamboe. Een kat houd niet van hele diepe voerbakken, kies eens voor een schoteltje. Of leg brokken naast het bakje. Het kan ook zijn dat je nierkat last heeft van maagzuur, dan kan het helpen om de voerbak hoger te zetten. Je kan ook proberen om brokjes op je hand te leggen. Op het laatst at Oliver alleen nog maar brokjes uit mijn hand.
- Wordt zo creatief mogelijk om te zorgen dat je kat eet.

Wat ook handig is, tijdens het zorgen voor een nierkat, is dat je weet waar je op moet letten. Bij onze Oliver was dat vooral zijn geur, je kon de ureum ruiken. En dat was voor mij te vergelijken met de geur van een koeienstal. (Nu hoop ik dat je ooit eens in een koeienstal bent geweest... maar dit is de eneige geur die ik er aan kon verbinden) Zodra deze sterker werd, wisten we al dat het mis ging. Waar je verder ook op kunt letten:
- De ontlasting. Let op dat je kat regelmatig (1 tot 2 keer per dag) ontlast. Door obstipatie kunnen katten weer misselijk worden, gaan braken of diarree krijgen.
- Drinken. Zoals je nu waarschijnlijk wel weet, nierkatten moeten ook genoeg blijven drinken. Als een nierkat uitdroogd heb je een probleem. Als je kat niet genoeg drinkt, gebruik dan bovenstaande tips. Werkt dit niet, dan kun je water met een spuitje in de zijkant van het bekje spuiten. Wees voorzichtig!! Niet teveel in één keer. De kat mag zich niet verslikken!
- Hou het bekje in de gaten. Als het ureumgehalte erg hoog word, kunnen er zweertjes in de mond ontstaan die erg zeer doen. Dat beperkt weer in eten. Ook ontstekingen komen vaak voor in de bek van een nierkat.
- Je kunt je dierenarts vragen om het kaliumgehalte in het bloed te controleren. Een kalium tekort kan zorgen voor misselijkheid en weinig spierkracht. Je kunt dan het idee hebben dat het einde nabij is. Maar als er een kalium tekort is, kun je je kat goed ondersteunen met een supplement genaamd Tumil-K. Dit is een poeder wat je door het eten kunt prakken.
- Zorg ervoor dat je het telefoonnummer hebt van de vervangende of weekend dierenarts. Als je in paniek of haast nog op zoek moet naar een telefoonnummer, bezorgd dit extra stress voor jou, maar ook voor je kat.
Ik hoop dat dit blogje je wat ondersteuning kan bieden na de diagnose van nierfalen bij je kat. Heb je nog vragen, opmerkingen of wil je gewoon wat kwijt. Laat hieronder een reactie achter.
Ter ere van onze geweldige, in-je-trui-kruipende Oliver heeft hij een eeuwig plekje gekregen op mijn website. Zijn silhouet staat namelijk model voor de spetterende kat die je de weg wijst naar het kattenblog op deze website. Verwerken zullen we het verlies nooit, maar we gaan er wel mee leren leven.


Onze Oliver sliep graag onder kleedjes maar het allerliefste sliep hij in je trui. We missen heb nog steeds enorm.


Reactie plaatsen
Reacties
Lieve Ollie. Mooi plekje heeft ie hier. Wat een interessante info zeg. Kan ik altijd op terugvallen als onze Pep deze symptomen zou krijgen. Dank!